Kaldstall
Mange kvier seg for å ha hesten i kaldstall fordi de er redd for at hesten skal fryse. Du kan ta det helt med ro! En kaldstall er faktisk helsefremmende for hester. Her forklarer vi hvorfor.
En kaldstall er en stall som ikke er isolert. Denne typen stall er rimeligere enn tradisjonelle, isolerte staller, og den gir deg også stor fleksibilitet når det gjelder å utvide arealet. Den går raskt å sette opp, og hestene har godt av å stå i den. Hva er det å ikke like?
Hvorfor bør hesten stå i en kaldstall?
Mange hesteeiere kvier seg for å ha hesten i kaldstall fordi det blir så kaldt der inne om vinteren. Faktum er at det er vi mennesker som helst vil ha det varmt inne, og det er for oss de isolerte stallene er bygget. I en varm stall kan vi jobbe uten å måtte ha på tykt yttertøy, noe som gir god bevegelsesfrihet. I en isolert, varm stall kan imidlertid være en utfordring å få ventilert ut nok fuktighet uten at det blir trekkfullt. I en varm stall kan luften inneholde en del ammoniakk fra urinen, samt store mengder støvpartikler. I tillegg gjør temperaturen og luftfuktigheten at det er større bakterievekst i stallen. Det er ikke så bra for hestenes luftveier.
Kaldstallen gir sunt miljø for hestene
Det er sunt for hestene å stå i en kaldstall hele året. Kaldstallen har friskere luft og mye mindre støv som virvler rundt, og dette drar alle raser nytte av. Hester er generelt utsatt for luftveisproblemer, og en kaldstall utgjør et sunt miljø for hestene som gir dem færre problemer med pusten.
Vil hestene fryse?
Hestene tåler godt den lave temperaturen i kaldstallen. Fra naturens side er de ikke vant med å ha det så varmt som er vanlig i en isolert stall. Selv varmblodige hester, som har tynnere pels og fettlag og dermed fryser lettere enn kaldblodshester, har det fint i en slik stall så lenge de har på dekken. Får de tilgang på energirikt grovfôr, klarer kroppen deres fint å holde varmen. Også hopper med små føll har det bra i en kaldstall.
Hestene trives i kaldstallen i sommerhalvåret også. Stallen har vinduer som kan åpnes, og sammen med store, åpne dører sørger det for god luftgjennomstrømning på varme dager.
Rimelig stall på en-to-tre
Det går med færre materialer til å bygge en kaldstall enn en tradisjonell stall. Det gjør kaldstallen til et rimeligere alternativ. Den modulbaserte løsningen bidrar også til at kaldstaller er mye raskere å sette opp. To personer kan bruke rundt halvannen uke på å sette opp en stall med plass til seks til åtte hester. Det er enkelt å utvide stallen etter hvert som du trenger plass til flere hester. Stallmodulene leveres i én etasje, med romslig takhøyde.
Det er enkelt å tilpasse en kaldstall etter ulike ønsker. Standardinnredningen i en kaldstall har som regel skyvedører, men det går fint an å bytte ut innredningen med mer eksklusivt interiør.
Kaldstallen kan fås med vegger i granplanker eller plastplanker. Velger du plastplanker, krever fasaden tilnærmet null vedlikehold.
Se hva vi tilbyr innen kaldstaller
Ting å tenke på når du vurderer å ha hesten i kaldstall
Det er ingen konkrete ulemper med en kaldstall. Hestene har det bedre, så lenge du tar høyde for den lave innetemperaturen.
Det blir kaldt inne
Det virker kanskje selvsagt, men det er greit å huske på at det om vinteren blir betydelig kaldere i en kaldstall enn i en isolert stall. Den mangler isolering, og den er heller ikke helt tett i konstruksjonen. Det vil altså trekke litt iblant annet hjørner og oppunder taket. Hestene avgir mye kroppsvarme, nesten 900W, men stallen vil ikke klare å holde på denne varmen. Når du kommer inn i stallen om morgenen vil du merke forskjell på temperaturen innendørs og utendørs, men temperaturen vil utjevne seg i løpet av dagen når hestene oppholder seg ute.
Installer et sirkulerende vannsystem
Du kan fint ha vann i drikkekarene i en kaldstall, men husk på å installere et sirkulerende vannsystem. Systemet varmer opp vannet i rørene og sørger for at det ikke fryser. Du kan gjerne sette inn vanlige drikkekar om du har sirkulerende vannsystem, men vi anbefaler drikkekar med varme.
Se vårt utvalg av frostsikre drikkekar
I tillegg til det sirkulære vannsystemet i stallen, er det lurt å sette opp varmebøtter ute i innhegningen. Da har hestene tilgang på temperert vann når de er ute.