Fordelene med varmebøtter
Varmebøtter gir husdyr tilgang på temperert vann, selv i lave temperaturer. Det skaper bedre trivsel for dyret og færre bekymringer for deg som dyreeier. Her får du vite mer om fordelene ved varmebøtter.
En varmebøtte er en isolert vannbeholder som holder holder vannet temperert. De fleste varmebøtter er konstruert med strømtilgang, og tempererer vannet til rundt 17°C. Bøttene har en termostat som regulerer temperaturen, slik at vannet ikke fortsetter å varmes opp når det har nådd riktig temperatur. Varmebøtter passer ypperlig til dyr som skal gå ute hele året, som for eksempel hester. Bøttene egner seg også til bruk i kaldstall.
Det finnes varmebøtter som ikke går på strøm. De kan holde vannet isfritt ned til -10°C, og bør derfor kun brukes under milde vintre. En Thermobar som er koblet til strøm klarer å temperere vannet selv helt ned i -35°C.
Varmebøtter passer til mange slags dyr
Det er kanskje først og fremst heste- eller stalleiere som skaffer seg varmebøtter, men det er verdt å merke seg at de også egner seg godt til sau, geit og storfe. Bøttene er lave nok til de mindre husdyrene, og vannflaten er stor. Det gjenskaper tilgangen til vann slik den er i en elv eller et vann, og det er enkelt for dyrene å drikke.
Det er ikke bare større husdyr som har nytte av varmebøtter. De egner seg også for ender, som trenger å svømme også om vinteren. Med store varmebøtter får de et sted å svømme når vannet i dammen deres er frosset.
Praktiske varmebøtter for de fleste behov
Det finnes mange typer varmebøtter på markedet. Thermobar lages i giftfri plast, og plasten er som regel resirkulert. Thermobar kommer i ulike fasonger og rommer alt fra 30 til 250 liter, noe som dekker de fleste behov. Bøttene er gjerne enkle å vippe på for å tømme dem, og de aller største karene har propp i bunnen. Thermobar har bærehåndtak på siden for enkel forflytting.
På Thermobar kar kan man bytte ut deler etter hvert som de slites ut, som for eksempel varmeelementet. Det er enkelt å bytte delene selv, og en god varmebøtte kan du derfor ha hele livet.
En varmebøtte kan spare hesten for kolikk
Én grunn til at varmebøtter er særlig populært blant hesteeiere, er at de kan spare hesten for sykdom. Hester er nemlig utsatt for kolikk om høsten og vinteren. Kolikk er buksmerter som følge av forstoppelse eller for mye tarmgass. Det er ikke bare smertefullt for hesten — i verste fall kan det være farlig for dyret.
Lite vann gir dårlig tarmfunksjon
Det er gjort mye forskning på hesters væskeinntak og hvordan det påvirker deres helse. Grunnen til at kolikk forekommer oftere i vinterhalvåret, er at hester ofte ikke drikker nok vann hvis det er for kaldt, og det gir dårligere tarmfunksjon. Dyr generelt drikker mindre når vannet er kaldt enn når det er temperert, men vanligvis har dyrene det fint selv om de bare får kaldt vann.
Noe av det som gjør hester mer utsatt for kolikk enn andre dyr, er at de blir mindre tørste, ikke mer, når de får i seg for lite vann. Hester trenger mye vann, så når de drikker for lite, skaper det en ond sirkel som påvirker tarmfunksjonen negativt. Ved å gi hesten din tilgang på vann via en varmebøtte, kan du unngå problemet med kolikk og spare hesten for smerter og sykdom.
Færre bekymringer for hesteeieren
En annen fordel med varmebøtter er at du ikke trenger å uroe deg for at vannet fryser når du ikke er til stede. Når vannet alltid er temperert, kan du være trygg på at hesten alltid har tilgang på så mye vann den trenger. Det gir færre bekymringer for deg som hesteeier.
Varmebøtter kan brukes hele året
Varmebøtter er ikke bare praktiske i vinterhalvåret. De er også fine å bruke uten strømtilførsel om våren og sommeren. Beholderen er isolert, noe som gjør at vannet holder seg kaldere på varme dager. Ikke bare er det behagelig for hesten, men det hindrer også bakterievekst i vannet. Det er også praktisk for deg å slippe å rydde vekk utstyret når vinteren er over.
Ting å tenke på ved bruk av varmebøtter
Varmebøtter er gode investeringer for deg og dyret ditt, og derfor er det viktig å ta noen forholdsregler for at du skal ha glede av dem i lang tid.
Fest varmebøtta godt
Når du skal sette inn en varmebøtte, er det viktig å bruke festeanordningene som følger med. Bøtta må settes inntil en stolpe og bindes fast, ellers vil dyret kunne sparke borti og velte den. Pass på at du fester ledningen på baksiden av karet, inntil stolpen, slik at dyret ikke får løsnet den.
Varmebøtter selges som regel med strømkabel med en 230V/24V omformer. Dersom ledningen skulle løsne på Thermobar, er det bare 24V i bøttas ledningsport. Det er ikke farlig eller vondt for dyret å komme nær porten.
Ikke la bøtta gå tom for vann
Det er viktig å huske på at varmebøtter ikke skal gå tom for vann mens de er koblet til strøm. Dersom en varmebøtte blir tom, vil den prøve å varme opp lufta nede i bøtta. Fordi den ikke har noe innhold å varme opp, vil ikke termostaten skru seg av. Resultatet er at bøtta smelter.